top of page

Kaunis kulmukaar, ilmekas nägu


Kulmud on näo raam. Nii lihtsalt võib kokku võtta kulmude tähtsuse. Samas on kulmud nagu kingad ― need hakkavad silma siis, kui on oivalised või täielikult ebaõnnestunud…

Kaunid kulmud annavad näole kena ja puhta ilme. Toovad paremini esile näojooned, raamivad nägu ning teevad selle tunnete väljendamisel ilmekamaks. Hoolitsetud kulmud värskendavad kohe väljanägemist ja teevad ka nooremaks. Seega on kulmude korrapärane hooldus on väga oluline.

Lisaks kaunisolemisele on looja andnud meile kulmud väga praktilisel eesmärgil: nad aitavad hoida vedelikke silmadest eemal (näiteks higistamise või vihmasaju ajal). Kulmud on kaarekujulised, sest sel viisil saab vesi liikuda näo külgedele ja silmad jäävad kuivaks.

Hoogsad muutused

Naised on kulme kitkunud ja neid erineval viisil hooldanud alates ajast, mil hakati oma välimusele rohkem tähelepanu pöörama. Näo ja näokarvade eest hoolitsemine oli erinevates kultuurides isemoodi. Näiteks Firenzes raseeriti renessansi ajal kulmud täielikult ära, kuid Vanas-Egiptuses armastati pakse ja tumedaid kulme.

Ka viimase sajandiga on kulmud läbinud mitu äärmuslikku trendi ja nende välimus on olnud ajale iseloomulikult väga erinev. Sajandi alguse naturaalne kulmukaar asendus 1920ndatel tumeda, kitsa ja pikalt silma välisnurgast alla joonistatud “kurba silma” rõhutava kulmuga. 1950-1960ndail rõhutati kaunilt modelleeritud ja naturaalset kulmukaart. 1980ndad üllatasid moodi tulnud paksude, tumedate ja väljakasvanud kulmudega.

Ka sel sajandil on kulmutrendid jõudnud muutuda seinast seina: kandilistest süsimustadest kuni sassis puhmaskulmudeni, erivärvilistest kuni pleegitatud kulmudeni.

Hetkel trendikas

Tänapäeval on kõige soositum kaunilt korrigeeritud, juuksejuurtega sama tooni ja kujult näotüübiga sobiv kulmukaar.

Ideaalis loetakse täiuslikuks kulme, mille algus on silma sisenurga juures ja lõpp veidi kaugemal kui silma välisnurk. Kulmu algus peaks jääma nina väliskülje ja silma sisenurgaga samale joonele. Kui võtta nina väliskülg ja silmaiirise väliskülg, siis saad koha, kus peaks asetsema kulmu kõige kõrgem koht. Kulm lõpeb vastavalt sellel kohal, kui võtta nina väliskülg ning silma lõpp-punkt. Veel tuleks jälgida, et kulmu lõpp-punkt ei tohi asetseda madalamal kulmu alguspunktist.

Kellel on veidi koos asetsevad silmad, võib kulmuvahe tibake laiemaks kitkuda. Kellel on silmade vahe pigem laiem, võib joonistada või kasvatada kulmu rohkem kokku. Kulm peaks olema algusest kuni kaaretipuni enam-vähem ühelaiune, langedes sujuvalt peenemaks kahanema.

Kui selline mõõtmine käib üle jõu, sest tõepoolest on see tõsine ja aeganõudev töö, tuleks pöörduda salongi spetsialisti poole, kes oskab professionaalselt hinnata kliendi näokuju ja vastavalt sellele kujundada kulme.

Samas on tore võimalus teha püsimeik või microblading ehk kulmude karvtehnikas poolpüsimeik, mille käigus saavad kulmud kauni kuju ja edasist hooldust ― nii kitkumist kui värvimist ― saab teha mugavalt kodus.

Kuidas kulmukaart kujundada?

Kui kulme kodus hooldada, peaks tähelepanu pöörama mõnedele näpunäidetele. Kulme kitkuda võiks peale sauna või vannis käimist, kui nahk on pehme ja niisutatud, poorid avatud ja seega ka kitkumisega kaasnev ebamugavustunne väiksem. Hea oleks eelnevalt kulmude piirkond kreemitada. Kitkuda tuleks kulmu karva kasvusuunas. Tuleks tähele panna seda, et kulme ei kitkutaks liiga kitsaks. Hiljem on väga raske ja isegi võimatu neid taastada. Olen näinud väga sageli kulme, kust eemaldatud kulmukarvad enam tagasi ei kasva. Kulmukarva sibul kasvab juurekesta sees, mis hoiab karva kinni ja on abiks kasvamisel. Korduvalt karva eemaldades võib tekkida olukord, kus juurekest pole enam võimeline täisväärtuslikku karva kasvatama.

Kuidas saada endale tihedaid ja ilusaid kulme?

Siin mõned nipid, mis soodustavad kulmukarvade kasvu.

1. Riitsinusõli -soodustab kulmukasvu, muudab need tihemdamaks ja tumedamaks. See sisaldab palju valke, vitamiine, kasulikke rasvhappeid ja antiöksüdante. Kanna selleks riitsinusõli otse kulmudele vatitiku abil. Tee seda õhtuti enne magama heitmist ja juba paari nädala möödudes on tulemused näha. 2. Kookosõli muudab juukseid tihedamaks ja omab positiivset mõju ka kulmudele kantuna, sisaldab palju proteiine ja E-vitamiini ning rauda. Kanna kookosõli kulmudele ja masseeri, lase mõjude kogu öö. Hommikul loputa nägu. Sarnaselt riitsinusõliga korda protseduuri iga päev kahe kuu jooksul parimate tulemuste saamiseks.

3. Oliiviõli sisaldab E-vitamiini, mis aitab kulmukasvule kaasa. Kanna paar tilka oliiviõli kulmudele enne magama heitmist. Masseeri, lase mõjuda kogu öö. Hommikul loputa leige veega.

4. Sibulamahl soodustab karvanääpsu kasvu ja väävlikomponendid, mida ta sisaldab, soodustavad kollageeni tootmist, mis on oluline karvanääpsude kasvuks ja follikuulide tugevdamiseks. Haki väike sibul väikestest tükkideks ja pigista need läbi väikeste aukudega sõela. Nii saad kätte veidi väärtuslikku sibulamahla, mida oma kulmudesse masseerida. Hõõru saadud mahl kulmudele viie minuti jooksul. Lase kuivada paar minutit ja loputa leige veega. Korda protseduuri kord päevas kahe nädala jooksul.

5. Munarebu sisaldab keratiini, mis soodustab karvanääpsude kasvu. Võta üks munarebu ja sega see kreemjaks massiks. Vatitiku abil kanna see kulmudele. Lase mõjuda 15 - 20 minutit ja loputa külma veega. Korda protseduuri üks kuni kaks korda nädalas kuni soovitud tulemuste saamiseni.

6. Lambaläätse seemned sisaldavad proteiine, nikotiinhapet ja letsitiini, mis soodustavad karvanääpsude kasvu. Lisaks sellele stimuleerivad seemned ka folliikuleid. Pane 1 sl lambaläätse seemneid kaussi ja lisa vett niipalju, et seemned kaetud oleksid. Lase seista viis tundi kuni seemned pehmeks muutuvad. Seejärel purusta seemned ja sega massiks, lisa paar tilka mandli- ja kookosõli ning sega. Kanna segu kulmudele enne magama heitmist ja lase mõjuda kogu öö. Hommikul loputa sooja veega. Korda protseduuri kaks kuni kolm korda nädalas kahe kuu jooksul.

7. Aaloe Vera sisaldab ensüüme, mis toidavad karvanääpse ja kiirendavad kulmukarvade tihedamaks muutmist. Võta ühe aaloe lehest noa otsaga pool supilausikatäit geeli, sega see mõne tilga mee ja kookosõliga. Kanna segu kulmudele. Poole tunni möödudes loputa veega. Korda protseduuri iga nädal kuni soovitud tulemuste saamiseni.

8. Sidrun sisaldab sidrunhapet, C- ja B- vitamiini, ning teisi kasulikke toitaineid, mis soodustavad karvanääpsude kasvu. Lõika sidrun viiludeks. Hõõru sidruniviilu kulmudele mõne minuti jooksul. 15 - 20 minuti pärast loputa leige veega. Väldi vähemalt kaks tundi peale segu kandmist päikese käes olemist, sest sidrunimahl koos päikesekiirgusega pleegitab kulme.

9. Tervislik toitumine. Kulmukarvade kasvu saab ka soodustada läbi toitumise. Tervislik toitumine on äärmiselt oluline ja hea organismile. Kui sa järgid allolevaid nõuandeid, siis kiireneb karvade kasv (kaasa arvatud kulmude). Kindlusta, et sa sööd piisavalt A-vitamiini sisaldavaid toiduaineid nagu paprika, magus kartul ja porgand. C-vitamiini sisaldavad toiduained nagu sidrun, paprika, brokoli, papaia ja apelsin soodustavad karvanääpsude kasvu. Söö piisavalt E-vitamiini sisaldavaid aineid, nagu mandlid, basiilik, spinat ja oliivid. Proteiine sisaldavad toiduained nagu juust, tofu, oad, lääted ja jogurt peavad samuti olema osa sinu toidulauast. Oomega 3 sisaldavad toiduained soodustavad karvanääpsude kasvu (avokaado, pähklid, oliiviõli, lõhe). Rikkalikult rauda sisaldavad toiduained nagu kala, juur- ja köögiviljad ning lahja liha peavad samuti olema sinu menüüs.

10. Veel nippe. Lisaks tervislikule toidule ja kõikidele ülalnimetatud nõuannetele võid sa veel midagi ilusate kulmude jaoks teha. Masseeri karvanääpse iga päev mõne minuti jooksul tehes ringjaid ja aeglasi liigutusi. Aeg-ajalt koori kulmude ümbrust.

Ära kitku liiga palju kulme, sest võib-olla väikesed kulmukarvad ei kasva enam kunagi tagasi.

Ära värvi liiga sageli kulme, sest see võib takistada kulmukarvade kasvu. Stress ei ole hea karvanääpsude kasvule. Kulmukarvu saab eemaldada ka žiletiga või spetsiaalse trimmeriga, mille puhul karv jätkab kasvamist ja muutub tugevamaks. Seega on parimaks lahenduseks, kui karva eemaldada kitkudes, vahatades või niidistades. Samas mõjutavad teatud hormoone sisaldavad ravimid karvakasvu, võides põhjustada karvakadu.

Kui kulmud on liigselt ära kitkutud või karvakasv kesine, siis on jällegi suurepäraseks võimaluseks püsivamad lahendused näol nagu püsimeik või microblading. Kulmude püsimeiki või microblading’t soovitan ka nendele naistele, kellel on rikkaliku karvakasvuga kulmud. Selles “rikkalikkuses” tuleb luua korrapärasus ja kulmudele anda kaunis kuju. Kui kord on kulmukuju mõõdetud ja ette joonistatud, siis on äärmiselt lihtne ise seda hoida, selle järgi kulme kitkuda ja neid värvida.

Kuidas värvida?

Kodus kulme värvides on soovitav kasutada keemilist värvi. Kui midagi peaks valesti minema, siis keemilist värvi annab paremini parandada ning naha pealt maha võtta. Hennavärvi nahalt maha saada nii lihtne ei ole, kuid arvestama peab, et keemiline värv siiski lõhub enda karva ning võtab talt elujõudu. Kindlasti peaks rangelt jälgima värvi kasutusjuhendit! Veatu tulemuse saavutamiseks tuleks leida oma näojoontega sobiv kulmukuju, jälgida kulmu algust, tipp-punkti ja lõpp-punkti.

Sellele järgnev värvimine on tegelikult väga lihtne, kui sa tead, milline peaks kulmukuju olema. Vatitiku abil saab värvi korrigeerida ja üleliigse eemaldada. Toonivalikul on must värv välistatud! Kulmutoone valitakse pruuni skaalal, tumedama tooni andmiseks segatakse juurde tumehalli. Kulmude värv tuleks valida oma juuksejuure värvi järgi. Väldi väga punakat pruuni, see jääb nahal võlts ja ebaloomulik.

Igapäevaste lahendustena on olemas tahked kulmuvärvid, kulmupliiatsid, -geelid ja -puudrid. Pliiatsiga võrreldes püsib puuder paremini, on õhuline ja seda on kergem hajutada. Kulmugeel on ideaalne tõrksate kulmude fikseerimisel. On olemas värvituid ja tooniga geele, seega kulme fikseerides saab anda ka neile tooni.

Selleks aga, et saada kulme meikides loomulik tulemus, on vaja väikest harjakest ja kulmupliiatsit, mis on üks kuni kaks tooni su loomulikust kulmuvärvist tumedam. Kasutades kulmuharja, kammi karvad allapoole. Seejärel täida tühjad kohad õrnalt kulmupliiatsiga. Proovi mitte liiga kõvasti suruda, muidu jääb tulemus ebaloomulik. Lõpetuseks kammi karvad tagasi üles oma õigesse asendisse.

Erinevad kulmuhooldused:

- Niidistamine, vahatamine, kitkumine ― protseduuri käigus eemaldatakse üleliigsed kulmukarvad erinevate tehnoloogiatega, samas modelleeritakse kulme. Tulemus püsib sõltuvalt karvakasvu kiirusest.

- Püsimeik ― protseduur spetsiaalse aparaadiga, mille küljes on püsimeigipliiats. Sellele omakorda kinnitatakse ühekordne nõel. Võimalik teha karvtehnikat, hajutustehnikat või neid tehnikaid miksida. Professionaali tehtuna on tulemus väga kaunis. Hoolitsust ehk kordusprotseduuritehakse aasta-paari järel.

- Microblading ― manuaalne meetod. Spetsiaalse tera abil (koosneb 10-20-st nõelast) joonistatakse kulmukarvad, mis jäävad oskusliku professionaali tehtuna väga loomulikud ja kaunid. Vajavad hoolitsust aasta-kahe järel. Mõlema meetodi puhul tuleb eelnevalt kindlasti meistrit valides ikka ja alati tema töödega tutvuda. Samas on lõpplahendus mugav, kuna ei vaja liigselt kosmeetikat ja hoiab aega kokku.

- 3-D kulmud ― mitmeastmeline kulmuhooldus, mis keskendub kulmudisainile. Kui kulm on disainitud, tehniliselt viimistletud ja kulmumeik peale kantud, jääb mulje, nagu oleks tegemist ruumilise kulmuga. Olenevalt nahatüübist, karvakasvust ja nahahooldusest tuleb keskmiselt protseduuri korrata vähemalt iga kolme nädala tagant.

- Kulmude keemiline värvimine ― protseduuri võib teha salongides või kodus ise, kasutades professionaalseid vahendeid. Värv püsib kuni kolm nädalat.

- Kulmude hennaga värvimine ehk biotätoveering ― looduslik (oleneb firmast) kulmuvärv, mis toonib ka nahka. Püsib kulmukarvadel kuni kuus nädalat.

Artikkel ilmus ajakirjas MARI sügis 2018

Erilised Postitused/
Featured Posts
Viimased Postitused/
Recent Posts
Arhiiv/Archive
Otsi taggide järgi/
Search By Tags
Järgi mind/Follow Me
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page